Riscul - de ce este important pentru investitii

Atunci cand investesti urmaresti sa obtii venituri suplimentare dar, castigul nu este singura dimensiune a unei investitiei cea de a doua fiind riscul. In general, cu cat este mai mare riscul unei investitii, cu atat este mai mare si potentualul castig.

Iata cateva exemple de cum riscul poate afecta venitul suplimentar obtinut in urma investitiei:

  • ai un portofoliu diversificat de actiuni in valoare de 100.000EUR. Piata financiara intra intr-o perioada de corectie si valoarea portofoliului tau scade la 90.000EUR. Ai pierdut 10.000EUR ca urmare a "riscului de capital"
  • ai un portofoliu diversificat de obligatiuni in valoare de 100.000EUR. Valoarea portofoliului scade la 95.000EUR ca urmare a cresterii dobanzilor. Ai pierdut 5.000EUR ca urmare a "riscului ratei dobanzii"

Riscul este in general perceput negativ ca un potential de a pierde bani, totusi acesta poate avea si o parte pozitiva:

  • ai obligatiuni corporative cu o valoare de piata de 10.000EUR. Compania a devenit mai puternica din punct de vedere financiar si ratingul de credite este crescut. Ca urmare, pretul actiunilor corporative creste la 10.500EUR. Ai castigat 500EUR ca urmare a aceeptari "riscului de credit"
  • ai un portofoliu diversificat de investitii cu o valoare de piata de 100.000EUR. Data fiind o rata de conversie de 1.1$ = 1 EUR atunci valoarea investitiei in este de 110.000$. Daca rata de convesie devine 1.2$ = 1 EUR, valoarea investitiei in EUR ramane neschimbata dar valoarea in dolari americani investitiei devine 120.000$. Ai castigat 10.000$ ca urmare a acceptarii "riscului valutar"

Investitiile fara riscuri

Desi nu exista investitii fara riscuri, riscul de pierdere pentru unele investitii este atat de mic incat poate fi in general ignorat. De exemplu titlurile de stat (bonuri de tezaur) este o forma de imprumut a statului pe termen scurt, care are un risc foarte mic de pierdere - riscul ca guvernul unui stat sa intre in faliment pe timpul investitiei este mic, de aceea titlurile de sat sunt considerate investitii fara riscuri. Desi in general riscul este considerat neglijabil in cazul titlurilor de sat acesta nu este total eliminat: riscul ca guvernul Venezuelei sa dea faliment este mai mare decat riscul ca guvernul Canadei sa intre in incapacitate de plata pe perioada investitiei.

Investitiile cele mai riscante

Unele investitii, cum ar fi actiunile ordinare, au un risc mai mare. Atunci cand cumperi actiuni ordinare profitul tau este incert - va depinde de pretul viitor al actiunilor. Este posibil ca nu vei obtine profitul pe care il astepti sau ca vei pierde bani. Preturile actiunilor cresc si scad deci castigul pe parcursul unui an poate varia considerabil. Daca vei vinde actiunile detinute la un pret mai mic decat pretul la momentul la care le-ai cumparat atunci vei pierde bani in urma investitiei facute.

Riscul de a nu risca suficient

Desi riscul poate insemna ca ai o sansa mai mare sa pierzi bani, el poate insemna si ca vei castiga mai putin decat ai nevoie pentru a-ti atinge obiectivele. Daca nu risti suficent, nu vei castiga suficient pentru a-ti atinge obiectivele de investitie. De exemplu daca consideri ca ai nevoie de o rata de profitului de 6% pe an pentru a atinge un obiectiv financiar si investesti in instrumente cu grad de risc scazut care iti platesc o dobanda de 3% nu vei pierde bani dar nu iti vei atinge obiectivul. Daca obiectivul este sa ai suficiente venituri la pensie, un castig mai mic poate insemna ca trebuie sa amani retragerea din activitate sau sa accepti un venit mai mic la momentul pensionarii.

Fii atent la risc ca si la castig. Daca te concentrezi numai pe a obtine cel mai mare castig posibil vei scapa din vedere riscul pe care ti-l asumi.

Fiecare furnizor de fonduri mutuale furnizeaza investitorilor informatii legate de risc bazate pe volatilitatea si castigurile trecute. Desi nu unt o garantie a evolutiei viitoare iti pot da informatii pretioase cu privire comportamentul instumentului financiar in anumite circumstante ale pietei.