Care sunt cauzele recesiunii?

Recesiunea apare atunci cand afacerile nu se mai extind, Produsul Intern Brut (PIB) scade pentru doua trimestre consecutiv, somajul creste si pretul locuintelor scade.

Desi foarte multi factori contribuie la recesiune cel mai important este inflatia. Inflatia se refera la cresterea generalizata a preturilor pentru bunuri si servicii pe o perioada de timp. O inflatie mare limiteaza numarul de bunuri si servicii care pot fi cumparate cu aceeasi suma de bani. Inflatia poate aparea ca urmare a cresterii costurilor de productie, costuri mai mari cu energia, cresterea datoriei nationale, sau o varietate de alte motive. Populatia tinde sa isi reduca cheltuielile si sa economiseasca mai mult intr-o economie inflationista. Cheltuieli mai mici determina caderea PIB. Pe masura ce PIB scade somajul creste pentru ca companiile fac concedieri pentru a reduce costurile. Combinat, acesti factrori au ca efect recesiunea economica.

Una din modalitatile de stimulare a economiei in perioadele de recesiune este scaderea dobanzii de referinta de catre Bancile Centrale pentru a descuraja economisirea si a stimula consumul.