Ce este ciclul economic si de ce e important pentru investitii

Ciclul economic este succesiunea perioadelor de crestere si diminuare a activitatii economice. In cadrul miscarii ciclice se evidentiaza patru faze - expansiune, maxim, contractie si depresiune de unde si definitia data de unii economisti: ciclul economic este perioada de la inceputul unei contractii a activitatii economice pana la inceputul urmatoarei contractii.

 

 

In general ciclurile economice se masoara in functie de Produsul Intern Brut (PIB) si Rata somajului. PIB creste si somajul scade in perioada de crestere economica in timp ce in perioada de diminuare a activitatii economice creste somajul si scade produsul intern brut.

Temuta recesiune era definita in trecut ca scaderea activitatii economice, dar acum se foloseste o definitie mult mai exacta "O economie este in recesiune daca in doua trimestre consecutive inregistreaza o scadere reala a PIB".

 

 

Desi conceptul de ciclu economic este relativ simplu, economistii inca mai dezbat ce influenteaza lungimea si magnitudinea fiecarei faze a ciclului si daca guvernele pot sau au voie sa influienteze acest proces. In medie, din 1950 pana in prezent, durata unei recesiuni a fost de 12 luni , faza expansiune are durate mult mai mari aproximativ 4 ani, iar durata unui ciclu economic este considetata in medie de 7 ani.

In cadrul fiecararei faze a unui ciclu economic multianual pot exista perioade de criza (sezoniere, accidente, razboaie, calamitati) si de redresare economica.

Obiectivul fiecarui investitor este sa obtina un profit de pe urma investitiei facute, adica sa vanda la un pret mai mare decat a cumparat, deci trebuie sa stie cum evolueaza pretul investitiei sale functie de fazele ciclului economic pentru a sti care este cel mai bun moment de cumparare si de vanzare. Daca investitorul nostru a cumparat o casa in anul 2003 si a vandut-o la inceputul anului 2007 sigur a obtinut un profit frumusel. Daca a avut curaj sa cumpere actiuni la inceputul anului 2008 si le-ar vinde acum ar obtine profit dar daca asteapta pana anul viitor ar putea avea un profit mai mare sau ar putea pierde. Pe de alta parte daca investitorul a fost mai putin inspirat si a cumparat aur in 2008 considerand ca este un bun cu valoare intrinseca stabila si vrea sa il vanda acum va iregistra o pierdere serioasa.