Investitii - 7 instrumente in care poti investi

Investitiile sunt o cheltuiala cu achizitionarea unui bun sau serviciiu in speranta obtinerii in viitor a unor venituri mai mari, dar probabile. Totusi investitia se deosebeste de consum prin faptul ca bunul sau serviciul achizitionat nu satisface o nevoie imediata (hrana, imbracaminte, casa etc) dar care prin utilizare sau detinere si revanzare ulterioara, sper ca imi va aduce in viitor pe langa recuperarea cheltuielii initiale si un venit suplimentar.

Sa-ti investesti banii cu intelepciune este la fel de important ca a face bani. Alegerile gresite legate de investitii va pot diminua considerabil suma disponibila si acest lucru sa va afecteze obiectivele stabilite. Totusi daca faceti o planificare inteligenta puteti sa ajungeti chiar sa va dublati suma investita si sa aveti astfel castiguri considerabile.

Privind prin prisma bugetului unei familii alternativele de investire ar putea fi:

1. Depozitele la banci. Este varianta cea mai buna pentru incepatori, dat fiind gradul de risc extrem de scazut pentru ca probabilitatea ca banca sa nu returneze depozitul plus dobanda aferenta la termenul stabilit este extrem de redusa. Evident acolo unde riscul este scazut beneficiile nu sunt prea mari, ratele dobanzilor la depozite variaza in general intre 2% si 7%.

2. Certificatele de trezorerie. Acestea sunt instrumente financiare aflate la dispozitia ministerului finantelor care le utilizeaza pentru a se imprumuta de la populatie pentru fiantarea bugetului de stat. Emisiunea acestor certificate se face in transe si sunt de 2 feluri cu discaunt sau cu dobanda. Certificatele cu discount se vand sub valoarea nominala urmand sa fie rascumparate la termen la valoarea nominala iar cele cu dobanda se vand la valoarea nominala urmand sa fie rascumparate la valoarea nominala plus dobanda inscrisa pe ele. Certificatele de trezorerie sunt instrumente sigure de investire dar au ca dezavantaje faptul ca nu sunt disponibile oricand, ca au discounturi respectiv dobanzi cuprinse intre 3% si 9% si scadente fixe stabilite de stat 3, 6 sau 12 luni.

3. Obligatiunile. Sunt un inscrisuri emise de o firma care are nevoie de finantare, pe baza caruia aceasta obtine un imprumut. Obligatiunile sunt instrumente financiare cu dobanda fixa. La restituirea imprumutului, firma se obliga sa plateasca, de asemenea, o dobanda, stabilita în momentul emiterii obligatiunii. Principalii emitenți de obligatiuni sunt administratiile publice (administrația centrala si cele locale), iar scopul emiterii este fie acoperirea deficitului bugetar, fie finantarea unor investitii importante pentru comunitate. Majoritatea obligatiunilor platesc doar dobanda pana la maturitate (trimestrial sau semestrial in functie de specificatiile prospectului de emisiune), cand odata cu ultima dobanda returneaza in intregime si suma imprumutata.

4. Actiunile. Acestea reprezintă fractiuni din capitalul soocial al unei societati pe actiuni. Ele dau dreptul de a participa la beneficii sau pierderi proportional cu cota detinuta. Profitul repartizat la finalul fiecarui an pe actiunde se numeste dividend. Actiunile si obligatiunile se cumpara si se vand la bursa si se poate obtine profit din cumpararea lor la un anumit pret si vinderea lor peste pretul de cumparare. Pentru aceste tipuri de operatiuni va recomand ajutorul specializat al unui broker pentru acestea prezinta un grad de risc ridicat.

5. Investitiile imobiliare. Aici intrand cumpararea de case si/sau terenuri in scopul de a obtine profit din inchirierea sau vanzarea lor in viitor. Piata imobiliara necesita investitii mari si este destul de riscanta nu investiti in asa ceva daca nu va pricepeti sau nu beneficiati de ajutor specializat.

6. Metalele pretioase. Pretul metalelor pretioase creste constant insa foarte lent. Investitiile in metale pretioase sunt rentabile pe termene foarte lungi.

7. Obiecte de artasau de colectie. Investind in acest tip de obiecte sperati ca in viitor datorita valorii lor artistice sa le puteti vinde la un pret substantial mai mare decat cel de achizitie.