Cum functioneaza actiunile

Atunci cand cumperi actiuni intr-o companie, detii o parte din aceasta.

Exista doua tipuri importante de actiuni

 1. Actiunile ordinare
 2. Majoritatea actiunilor tranzactionate sunt actiuni ordinare, acestea ofera potential de crestere prin cresterea pretului lor si prin obtinerea de dividende. Preturile actiunilor ordinare tind sa fie mai volatile decat cele ale actiunilor preferentiale.

   Actionarii ordinari au dreptul:
  • sa primeasca dividende - dar nu exista nici o garantie ca vor primi dividende, si nici o garantie cu privire la suma pe care o primesc
  • sa voteze in adunarea actionarilor - actionarii primesc in general 1 vot pe actiune, si pot vota sa aleaga directorii companiei si in alte chestiuni legate de companie in adunarea anuala a actionarilor, sau votand online sau prin posta. Ai dreptul sa votezi pentru ca iti asumi un risc mai mare detinand actiuni ordinare.
  • sa aiba ptetentii asupra bunurilor companiei - daca o companie devine falimentara si este lichidata. Detinatorii actiunilor ordinare sunt platiti ultimii - dupa autoritati, angajati, creditori si detinatorii actiunilor preferentiale

 3. Actiunile preferentiale
 4. Actiunile preferentiale ofera un venit fix prin dividende fixe si potentialul de crestere prin cresterea pretului actiunilor. Preturile actiunilor preferentiale are tendinta sa fie mai stabil decat pretul actiunilor ordinare. Actiunile preferentiale pot oferi caracterisitci ca dreptul de a-ti rascumpara actiunile la anumite momente sau sa le convertesti in actiuni ordinare la un anumit pret - cunoscute si ca actiuni preferentiale convertibile. Totisi actiunile preferentiale nu vin in mod normal si cu dreptul de a vota.

   Actionarii prerefentiali au dreptul:
  • sa primeasca dividende fixe - acesta in general nu se schimba chiar daca companie o duce bine sau nu. Dividendele sunt platite actionarilor preferentiali inainte de a fi platite dividendele actionarilor ordinari. Daca o companie nu poate plati dividendele actionarilor preferentiali intr-un an il poate reporta pentru anul urmator.
  • sa aiba pretentii asupra bunurilor companiei - actionarii preferentiali au prioritate in fata detinatorilor de actiuni ordinare daca o companie devine falimentara si este lichidata

Exista doua modalitati de a castiga de pe urma actiunilor

 1. Crestera valorii actiunilor
 2. Valoarea actiunilor poate creste sau poate scadea si se poate schimba frecvent. Ca investitor, daca vinzi actiunile la un pret mai mare decat cel pe care l-ai platit, atunci vei avea o crestere de capital. Daca vinzi la un pret mai mic atunci vei avea o pierdere de capital.

   Mai multi factori pot afecta pretul actiunilor printre acestia fiind:
  • marimea, profitabilitatea si stabilitatea financiara a companiei
  • factori economici cum ar fi ratele dobanizlor si
  • starea de spirit a investitorilor

 3. Incasarea de dividende
 4. Compania poate distribui o parte din profit sub forma de dividende pe actiune. Decizia de a plati dividende este luata de consiliul director al companiei. Companiile nu sunt obligate sa platesca dividende chiar daca au platit dividende in trecut. Multe companii mari incearca sa plateasca dividende in mod regulat. Alele nu platesc dividende daca aleg sa reinvesteasca profitul, profitul este mic sau compania are pierderei. Dividendul pe care il primesti se bazeaza pe numarul de actiuni pe care il detii. Dividendele sunt in general platite trimestrial sau anual ca un plati in bani catre actionari. Uneori dividendele sunt platite in actiuni.