"A lucra pana cand mori" nu e un plan financiar eficient

Foarte multi tineri decid sa renunte total la economisirea pentru pensie, conform statisticilor unul din opt planifica sa lucreze pana cand moare. Unii tineri simt ca nu au nici o alta solutie pentru ca nu au incredere in sistemul de stat de pensii si 80% planifica sa lucreze inclusiv cand se vor retrage din activitate.

Sa lucrezi pana la 65 de ani e imperativ din punct de vedere financiar, numai ca asta nu presupune ca trebuie sa economisesti mai putin in pensia facultativa. Realitatea este ca multi sunt nevoiti sa se retraga mai devreme decat le-ar place. Trei din 10 pensionari se retrag mai devrme decat se asteapta. Un sfert din cei care se pensioneaza inainte de 65 de ani o fac din motive de sanatate, 11% o fac din cauza responsabilitatilor familiare iar doua treimi se pensioneaza pentru ca nu se mai pot angaja. Jumatate din pensionari se retrag din activitate intre 61 si 65 de ani.

Deci chiar daca planifici sau vrei sa lucrezi pana la 80 de ani, e posibil sa nu fii capabil sa o faci si atunci iti va parea rau ca nu ai economisit suficient la 20-30 de ani. Nu zic ca tinerii nu economisesc pentru perioada pensionarii, chiar daca au credite. Majoritea tinerilor incep sa economiseasca chiar de la varsta de 22 de ani, remarcabil de devreme, si apreciaza daca compania la care lucreaza contrebuie la pensia lor facultativa. Dar chiar si cei care economisesc nu o fac suficient. Majoritatea tinerilor angajati care economisesc pun deoparte mai putin de 6% din salariu, ei ar trebui sa economiseasca 25% daca vor sa se retraga din activitate la 65 de ani.

Parte din problema este ca tinerii in general nu au incredere in sistemul financiar si isi aleg prost modelele in viata. In general din lipsa de cunostinte financire, majoritatea tinerilor se bazeaza pe sfaturile prietenilor si ale familiei. Daca esti coplesit de cei 25%, atunci macar tinteste sa economisesti 15% ceea ce iti va da o btranete linistita dupa varsta de 70 de ani. Pe de alta parte chiar daca esti norocos si lucrezi cat de mult vrei, peste 40 de ani de acum, poate vei descoperi ca te-ai razgandit si ai vrea totusi sa te retragi din activitate sau cel putin sa iti schimbi jobul cu unul mai putin stresant, ai putea chiar sa vrei sa iti incepi propria afacere, nu ai cum sa stii ce vei crede peste cateva zeci de ani.