Planificarea pensionarii la 40 de ani

Atunci cand ajungi la 40 de ani pensionarea nu mai e un concept vag...e o realitate in viitorul tau, si ar trebui sa investesti corespunzator.

O regula buna pentru cei peste 40 de ani este sa aloce 10% din venit pentru pensie. Fii foarte atent la contributiile la pilonul III (pensia favultativa), daca angajatorul tau contribue cu aceeasi suma ca si tine, clar trebuie sa contribui cu cat de mult poti.

Nu fi foarte conservator, ar trebui sa investesti si in piata de capital. Cat? Simplu din 100 scazi varsta ta deci daca ai 45ani atunci 55% din economiile pe termen lung ar trebui sa le investesti in piata de capital. Cum? Cele mai uzuale sunt instrumentele puse la dispozitie de banci sau companiile de asigurari.

Cum ramane cu economiile pentru casa copiilor? Daca ai ajuns la 40 de ani si ai economii pentru pensie "mai putin robuste", si ai neglijat sa economisesti pentru copii, ca parinte tentatia e de a avea grija de copii mai intai, dar e singurul moment in care copii nu sunt o prioritate. Economisirea pentru pensie trebuie sa fie cea mai importanta pentru ca nu exista credite care sa te sustina financiar la pensie dar exista credite ipotecare pentru casa copiilor.