Planificarea pensionarii la 30 de ani

Atunci cand ajung la 30 de ani, majoritatea oamenilor se concentreaza pe casatorie, copii sau cumpararea unei case. Toate evenimentele importante din viata costa. Dar indiferent de cat cheltuiesti pe aceste evenimente poti gasi o suma care sa o economisesti pentru perioada pensionarii.

Pasul 1: Maximizeaza planul de pensii la care deja contribui.
Contribuie cu o suuma suplimentara lunara la planul de pensii pe care il ai deja. Daca angajatorul este dispus sa contribuie cu o suma egala cu cea depusa de tine, asta este un mare plus! Daca la fondul de pensii pe care l-ai inceput la 23 de ani, in loc de 40lei incepand de la 33 de ani depui 60lei/luna cu aceeasi dobanda de 5%, atunci la momentul pensionarii vei avea 85.178lei ceea ce-ti va asigura la pensie pe o perioada de 10 ani un venit lunar suplimentar de 710 ron. Sau daca tu contribui cu 50lei si angajatorul tau cu 50lei atunci venitul suplimentar lunar va fi de 1018lei/luna timp de 10 ani.

Pasul 2: Evalueaza pe ce iti cheltuiesti veniturile.
Daca iti urmaresti cheltuielile lunare, sunt sanse mari sa gasesti cheltuieli de care nu ai nevoie sau bani risipiti unde nu ar trebui. Foloseste aceste informatii pentru a reduce din cheltuieli si redirectioneaza banii economisiti catre fondul de pensii. Daca mananci in oras (in medie 40lei) trei zile pe saptamana pe toata perioada cat lucrezi suma finala ajunge la 240.000lei (aproximativ 53.000eur) adica bani pe care "ii mananci".