Panificarea pensionarii la 20 de ani

E greu sa te gandesti la pensie si sa economisesti pentru asta la 20 de ani dar este important. Ai terminat facultatea sau liceul si ai un loc de munca te gandesti sa-ti intemeiezi o familie, sa-ti iei o casa si o masina etc. dar trebuie sa te gandesti si la economii pentru atunci cand te vei retrage din activitate iar daca incepi acum chiar daca cu o suma mica esti pe calea cea buna si ai toate sansele sa ai o batranete fericita.

Pentru a incepe e important sa parcurgi 2 pasi:

Pasul 1: Fa-ti un plan.

Inncepe prin a determina exact care sunt veniturile si care sunt cheltuielile tale lunare si fa-ti un buget si stabileste-ti clar care sunt obiectivele pentru care vrei sa economiesti. Nu e suficient sa consideri ca economisesti 20 ron pe saptamana pentru dupa care cand se aduna vezi tu ce faci cu ei. Stabileste categorii clare de economii, de exemplu: avans pentru casa 10lei pe saptamana, avans pentru masina 5 lei pe saptamana, pensie 5 lei pe saptamana etc. Faptul ca economisesti pentru casa nu inseamna ca trebuie sa neglijezi economiile pentru pensie numai pentru ca momentul in care le vei folosi este mai mare.

Pasul 2: Incepe acum.

Asta este partea cea mai importanta pentru ca astfel vei puta sa economisesti mai putin pentru pensie si mai mult pentru celelalte obiective si sa ai totusi economii substantiale care sa iti asigure batranetea pe care ti-o doresti. Daca incepi acum sa economisesti 40 ron (mai putin decat factura la telefon) pe luna pentru pensie si ai acum 23 de ani cu o dobanda de 5% pe an atunci pana la pensie vei fi strans 68.156 ron ceea ce iti va asigura la pensie pe o perioada de 10 ani un venit lunar suplimentar de 568 ron. Daca crezi totusi ca nu ai bani suficienti ca sa si economisesti la sectiunea Idei -cum pot sa economisesc gasesti cateva locuri in care ai putea sa faci reduceri substantiale.