2 aspecte ale pensionarii pe care oamenii le supraestimeaza

Conform unor studii, 28% din cei recent pensionati se plang ca viata este mai grea la pensie decat atunci cand lucrau. Aceasta situatie este creata de asteptarile care nu se potrivesc cu realitatea. Inaintea pensionarii oamenii au tendinta sa supraestimeze doi factori care vor fi importanti pentru bunastarea lor: venitul viitor la pensie si starea de sanatate viitoare.

Cand oricare dintre acesti factori sau ambi, nu sunt asa cum ti-ai imaginat, apar problemele financiare. Un sfert din proapetii pensionari zic ca pensia de stat este mult mai mica decat s-au asteptat, si un grup si mai mare - o treime - spun ca problemele de sanatate au un efect negativ asupra vietii la pensie.

Dintre pensionarii cu probleme de sanatate, majoritatea au spus ca acestea au aparut cu mai mult de 5 ani inainte decat se asteptau. Multi cred ca sanatatea lor se va mentine la acelasi nivel ca in prezent si sunt surprinsi atunci cand incep sa aiba probleme de sanatate mai devreme decat se asteptau. Aceasta situatie le afecteaza fericirea la pensie.

Programarile la doctor costa timp si bani, resurse pe care multi pensionari ar prefera sa le aloce pe alte activitati. Mai mult, costurile medicale tind sa creasca cu o rata mai mare decat inflatia generala - in timp ce pensionarii primesc uneori o indexare care sa companseze partial inflatia generala. Acest decalaj creste in timp, conducand la perspective alarmante: un cuplu mediu de 66-ani care se pensioneza acum va avea nevoie de 56% din pensia de la stat numai pentru a acoperi cheltuielile medicale.

Planificarea corespunzatoare poate ajuta la eliminarea unei parti din aceste probleme - si sa speram sa creasca fericirea la pensie. Prea multi oameni improvizeaza cand vine vorba de finantele de la pensie dar expertii sfatuiesc sa inceapa pregatiri concrete - de exemplu estimarea cheltuielilor si a venitului la pensie - inainte de varsata de 50 de ani.