Cum sa faci un inventar al bunurilor

Cutremur, inundatie, furt, incendiu si explozie sunt dezastre care pot lovi oricand. Majoritatea oamenilor considera ca nu pot fi afectati de asa ceva pana cand nu li se intampla lor sau apropiatilor. Probabil ai o asigurare care te va ajuta sa-ti reintregesti, cel putin partial, patrimoniul daca apare un eveniment neplacut. Dar tu ai un inventar complet a bunurilor tale?

Daca te va afecta un dezastru, este putin probabil ca iti vei aminti tot ceea ce ai avut. Daca nu ai un inventar complet pentru a-ti reaminti tot ce detii este posibil sa nu primesti despagubirile la care ai putea fi inderaptatit de la compania de asigurari doar pentru ca nu stii exact ce a fost distrus sau a fost furat.

 • Alege o metoda de stocare a informatiilor

  Poate parea buna ideea de a scrie pe un servetel e posibil ca acesta sa fie de nerecuperat in anumite situatii si din fericire exista obtiuni obtiuni mai bune, de exemplu un tabel in Microsoft Excel, Openoffice sau Google Docs sau chiar scris de mana pe o foaie dar careia i-ai facut o copie electronica pe care sa o pastrezi impreuna cu pozele si chitantele bunurilor.

 • Fa o lista a bunurilor pe care le detii

  Realizeaza acest proiect concentrandu-te pe fiecare camera in parte. Scrie numele fiecarui obiect in parte. Poti face grupuri de obiecte similare ca ustensile de bucatarie sau carti. Nu uita sa mentionezi starea in care se afla, modelul si valoarea estimata. Pentru bunutile de valoare mai mare pastreaza facturile.

 • Fa poze

  Foloseste o camera digitala sau camera telefonului pentru a face poze la bunurile pe care le detii. Poti merge mai departe si sa faci cate un filmulet narat pentru fiecare camera aratand tot ceea ce contine, nu uita sa deschizi sertarele pentru a arata totul.

 • Nu uita de documentele importante

  Inlocuitrea documentelor importante legate de persoana ta si de proprietatile tale poate fi o adevarata aventura in sistemul birocratic. Inafara de pastrarea cu grija intr-un loc sigur eventual intr-un recipient inchis etans a documentelor originale e bine sa le pastrezi si in format electronic.

 • Separat fa o lista a bunurilor de valoare

  Obiectele de valoare ca bijuteriile, obiectele de colectie, electronicele de valoare mare, obiectele de arta pot avea nevoie de asigurare separata. Deci e important sa ai o lista cu aceste bunuri in care trebuie sa incluzi: marca, modelul, seria, data cumpararii si locatia, mai multe fotografii. Ca regula, cu cat ai platit mai mult pentru un obiect cu atat mai multe domente trebuie sa ai pentru a atesta valoarea si proprietatea.

 • Pastreaza copii in alt loc decat acasa

  Oricare este solutia pe care ai ales-o pentru stocarea informatiilor aminteste-ti ca nu poti tine inventarul numai pe computer, in caz de dezastru si el poate fi distrus. Deci pastreaza copii ale listelor, documentelor si pozelor intr-un loc sigur fie online sau poti face schimb de liste (pe o memorie externa protejata cu parola ) cu familia sau prietenii de incredere.

Dupa ce ai realizat lista inventar nu uita sa o actualizezi periodic si acoperirile din asigurare sunt in concordanta cu patrimoniul detinut.