Cum pot sa economisesc mai mult

 

Read more

6 reguli pentru a trai cumpatat

Intlelegerea diferentei intre a vrea si a avea nevoie.
Noi, oamenii, avem o placere de a complica pana si cele mai simple idei. Vietile noastre sunt pline de scurtaturi care nu sunt scurte, sfaturi si idei care ne impiedica si sugestii ajutatoare care nu sunt pe departe ce ar trebui sa fie. Acelasi lucru este adevarat atunci cand vine vorba de a fi cumpatat. Iata singurele 6 reguli pentru a trai cumpatat pe care trebuie sa le stii.

 • 1. Sa-ti cunosti banii

  Prin orice mijloace necesare trebuie sa stii exact cat castigi, cat cheltuiesti si unde se duce fiecare ban. Acesta este fundamentul traiului cumpatat. Fara aceste cunostinte de baza, bugetarea si economisirea va fi intotdeauna de neatins.

 • 2. Traieste sub standardul pe care ti-l permiti

  Sa traiesti in limitele in care iti permiti e un inceput bun, dar atunci cand traiesti sub standardul pe care ti-l permiti se itampla lucruri magice. Surplusul generat este capitalul pentru economisire sau investitii si combustibilul pentru construirea avutiei pe termen lung. Daca nu esti capabil sa ai un surplus in majoritatea timpului - fie prin reducerea cheltuielilor fie prin cresterea venitului - nu vei reusi niciodata sa fii niciodata cu un pas inainte.

 • 3. Cunoaste diferenta intre a cheltui si a investi

  Cheltuirea si investirea pot parea acelasi lucru dar sunt categorii cu totul diferite. Investirea este schimbul de bani pentru un lucru tangibil (gandestete la instruirea pentru un loc de munca, resedinta primara, sau actiunile intr-un fond mutual). Cheltuirea pe de alta parte este schimbul de bani pentru ceva ce care se va degrada in timp si nu va furniza un beneficiu pe termen lung (gandestete la cina sau la garderoba de vara). A fi cumpatat nu inseamna ca trebuie sa alegi intotdeauna sa investesti in loc sa cheltuiesti (pana la urma, a cheltuielile fac parte din viata) dar este necesar sa intelegi diferenta si sa stii sa-ti pui venitul la munca in majoritatea timpului.

 • 4. Cumpara calitatea

  Cumpatat nu inseamna sa cumperi cel mai ieftin produs, este despre a cauta cea mai buna valoare. Asta uneori inseamna alegerea calitatii in defavoarea pretului. O pereche de pantofi de 50lei pot parea o idee buna dar nu mai e daca trebuie sa ii inlocuiesti in fiecare luna. Atunci o perehe de pantofi de 200lei care te vor tine doi sau trei ani au o valoare mult mai buna pe termen lung.

 • 5. Evita creditul de consum

  Oamenii cumpatati stiu: Dobanda pe creditul de consum este o taxa pe care oamenii o platesc pentru ca traiesc peste standardul pe care si-l permit. In timp ce un credit te poate ajuta din cand in cand, imbratisand creditul de consum ca mod de a-ti finanta stilul de viata poate avea consecinte dezastruoase. Dobanzile si alte taxe iti vor secatui bugetul si iti vor pune in pericol sansele unei sigurante financiare reale.

 • 6. A sti diferenta intre a vrea si a avea nevoie

  In timp ce scriu acest articol cei care lucreaza in marketing se gandesc la noi modalitati de a il face pe client sa confunde ceea ce vrea cu ce are nevoie. E o mare afacere. In realitate nevoile noastre sunt destul de simple (mancare, adapost, ingrijirea sanatatii etc.) Dar cum ramane cu litiera pisicii care se curata sungura e alimentata cu energie solara, parfumata cu lavanda si pe care o poti controla cu ajutorul telefonului? La ce existenta primitiva suntem redusi fara acest gadget care ne poate schimba viata? Sa fim seriosi: A fi capabil sa distingi intre ce vrei si ce ai nevoie este cerinta primordiala in a lua acele decizii de cumparare. Daca nu poti avea aceasta abilitate nevoile tale vor fi fara numar si nu vei fi niciodata capabil sa tii pasul cu ele.

Iata un lucru interesant: Acum cand disutam despre regulile traiului cumpatat, nu vorbim de fapt despre bazeze cunostintelor financiare? Se pare ca ultimele generatii, bunul simt financiar a fost inlocuit de un stil de viata extrem. Poate ca ar fi mai bine sa schimbam conversatia din a economisi si a-ti administra banii la - a face traiul cumpatat o aptitudine fundamentala.