Cum pot sa economisesc mai mult

 

Read more

Modalitati prin care poti face economii la utilitati

Iata cateva modalitati care te pot ajuta sa faci economii in casa fara a renunta la confortul cu care esti obisnuit.

1. Inchide televizorul. Este una dintre cele mai bune modalitati de a economisi pentru ca presupune: sa vezi mai putine reclame, reducerea consumului de energie, ai mai mult timp pentru alte lucruri importante in viata (de exemplu sa petreci mai mult timp cu copii), etc. Desi pare sa fie o buna modalitate de a te relaxa dupa o zi de munca sigur poti gasi un hobby mai putin costisitor si la fel de relaxant.

2. Conecteaza aparatele electronice la un prelungitor cu intrerupator. Aparatele elecronice si electrocasnice care nu trebuie sa functioneze continuu le poti conecta la un astfel de prelungitor pentru ca de cele mai multe ori a le inchide din telecomanda (televizorul, DVD player-ul, sitemul audio, Play Station etc) sau din sistemul de operare (PC) nu e suficient pentru ca asta numai le face sa consume mai putin dar ele raman alimentate. Consumul nu e mare pentru fiecare aparatel aflat in stand-by dar cum nu le folosesti mai mult de jumatate dintr-o zi  si pentru ca sunt de-obicei 7-9 totul se aduna inutil pe factura ta pentru curent.

3. Conecteaza aparatere si electrocasnice la prelungitoare cu protectie le suprasarcina sau UPS-uri. Desi atat prelungitoarele cu protectie la suprasarcina cat si UPS-urile reprezinta o mica investitie e mult mai ieftin decat inlocuirea aparatelor distruse de suprasarcina. Prelungitoarele cu protectie pentru suprasarcina au in general si intrerupator astfel daca te gandesti sa investesti in prelungitoarele cu intrerupator poti plati ceva mai mult pentru a lua unele si cu protectie la suprasarcina.

4. Inlocuieste becurile cu incandescenta cu becuri economice. Multi spun ca becurile economice sunt foarte scumpe si nu sunt fiabile dar asta este duar un mit si nu o ralitate. Chiar daca pretul unui bec economic este de doua ori mai mare decat cel al unuia cu incandescenta cantitatea de energie consumata este de 4 ori mai mica pentru aceeasi iluminare si dureaza de pana de 10 ori mai multe ore de functionare. Daca tot crezi ca invistitia initiala este prea mare poti incepe prin a inlocui becurile care stau cel mai mult aprinse si apoi sa le inlocuiesti treptat si pe celelalte.

5. Cumpara electrocasnice fiabile si carare sunt eficiente din punct de vedere energetic si nu cele mai ieftine. Chiar daca platesti cu 5% mai mult acum pe un aparat electrocasnic mai eficient si mai fiabil asta va insemna nu numai ca vei face economii la consumul de energie mai mari decat cei 5% cheltuiti in plus dar il vei putea utiliza mai mult timp pana cand va trebui sa il repari sau sa il inlocuiesti.

6. Inainte sa inlocuiesti un aparat stricat incearca mai intai sa il repari. Daca esti indemanatic gasesti pe internet cum poti repara orice daca nu esti indemanatic poate ai un prieten care te poate ajuta cu rezolvarea problemei dar inainte de a arunca aparatul incerca macar sa il repari chiar daca nu reusesti macar nu l-ai stricat tu si oricum iti cumparai altul iar daca reusesti te vei simti bine ca esti indemanatic si cu bani in buzunar.

7. Etanseaza ferestrele. Chiar daca ai varianta veche de ferestre cele cu rama de lemn sau ferestre cu rama de aluminiu sau PVC trebuie sa verifici daca sunt etanse. Pentru ferestrele vechi cel mai probabil raspunsul este ca nu sunt etanse si atunci va trebui sa investesti in benzile de etansare de burete sau de cauciuc care te vor ajuta sa consumi mai putina energie pentru incalzire. Daca insa ai investit in ferestre cu tamplarie de PVC sau aluminiu atunci este posibil sa nu fie etanse chiar daca sunt noi, fie nu au fost montate corect  fie nu sunt reglate corect deci verifica-le si actioneaza in consecinta.

8. Foloseste o para de dus economica. Asta e o recomandare care nu o prea intalnesti dar folosirea unei astfel de pare poate reduce consumul de apa pana la 65% si nu costa foarte mult iar confortul tau nu va fi afectat deloc.

9. Rezervor pentru vasul de toaleta cu actionare dubla. O mare parte din apa pe care o consumam este cea utilizata la toaleta deci e o idee buna sa nu folosesti intreaga cantitate de apa din rezervor de fiecare data, cu un astfel de rezervor poti utiliza 3 sau 6 litri de apa functie de cantitatea de apa necesara.

10. Spala rufele numai atunci cand ai adunat capacitatea recomandata de producatorul masinii de spalat. Nu ai nevoie de formule complicate pentru descoperi ca atunci cand speli cate o camasa in fiecare zi timp de 5 zile consumi mai multa apa, energie si detergent decat daca ai spala 5 camasi odata. Nu vei reusi tot timpul strangi exact cele 5 kg de rufe (sau cantitatea recomandata de producatorul masinii de spalat) dar macar vei fi pe aproape daca te straduiesti.

11. Calca odata toate hainele de care ai nevoie intr-o saptamana. Nu numai ca economisesti energie dar economisesti si timp daca calci toate hainele de care ai nevoie intr-o saptamana o singura data si nu in fiecare dimineata.